top of page
SI 1.jpg

Susanna Inglada

Ken jij het werk van Susanna Inglada al? Nee? Dan is het hoog tijd om je eens te verdiepen in het werk van deze Catalaanse kunstenares! Susanna maakt namelijk levensgrote installaties, als bezoeker is het net alsof je een andere wereld binnenstapt! Een wereld vol worstelende mensfiguren, gigantische handen en andere bizarre decorstukken. Haar figuren maakt ze van karton, papier en hout. Je zou haar werken ook als een soort collages kunnen zien, ze combineert namelijk verschillende beelden (uit o.a. kranten) met elkaar. Het was je misschien al opgevallen dat haar tekeningen ook een beetje op cartoons lijken, ze maakt gebruik van harde zwarte lijnen en arceringen. Wij vinden het werk van Susanna heel goed passen bij ons thema ‘protest’! Het werk van Susanna gaat namelijk over (politieke) machtsverhoudingen, sociale ongelijkheid en refereert hiernaast naar de Spaanse cultuur en geschiedenis. Ook vinden we de manier waarop ze met karton werkt erg inspirerend! Ze bouwt haar mensfiguren op uit verschillende laagjes papier en karton. Misschien kun jij dit ook doen in jouw protestbord? Kijk ook eens naar de vormen van haar tekeningen. Moet een protestbord altijd rechthoekig zijn? Wij denken van niet!

Vragen

Susanna Inglada studeerde twee jaar lang ‘Theater’ in Barcelona, voordat ze naar de kunstacademie ging. In haar installaties zien we haar theaterachtergrond duidelijk terugkomen.

‘Voordat Inglada koos voor de beeldende kunst, volgde ze twee jaar lang een opleiding theater in Barcelona, waaruit een sterk gevoel voor decor, enscenering en dramatiek voortkomt. Na studies beeldende kunst in Spanje, Nederland en België brengt ze al deze ervaringen nu samen in installaties waarin ze een podium schept voor de tijdsgeest.’

Bron:              http://www.metropolism.com/nl/features/40160_susanna_inglada_dordrechts_museum

​Vraag 1

  • Bekijk de foto’s op de website van de installatie van Susanna en noem twee redenen waarom je haar werk ‘een decor’ zou kunnen noemen.

Vraag 2

 ‘Koppen, gebaren en houdingen vindt Inglada in de media of kunstgeschiedenis. Ze worden van hun oorspronkelijke context ontdaan en krijgen op haar podium een nieuwe rol toebedeeld. Het zijn nooit specifieke portretten, dus blijven haar personages ongrijpbaar, zelfs als je als toeschouwer personen of gebeurtenissen denkt te herkennen. Ze vangt de tijdsgeest liever in gebaren en houdingen dan in feiten en weet daarmee de actualiteit te ontstijgen. Zo blijft het publiek genoodzaakt om zelf een verhaal in de installatie te lezen.’

  • Susanna haalt veel inspiratie uit kranten en uit de kunstgeschiedenis, toch heeft haar werk een bepaalde tijdloosheid. Leg dit uit.

Vraag 3

Susanna refereert in haar werk vaak naar de kunstgeschiedenis. Links zien we een werk van Susanna en rechts het wereldberoemde schilderij ‘Dans (II)’ van Henri Matisse (1909-1910).

  • Noem één overeenkomst tussen het werk van Susanna en het werk van Matisse en één verschil.

s5.jpg
Samantha
Harrison

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It’s easy. Just click “Edit Text” or double click me.

  • Facebook
  • Twitter

Marketing Executive

Vraag 4

Een tijdje terug liet ik dit kunstwerk van Susanna aan mijn broertje zien, ik was heel benieuwd wat hij ervan zou vinden! Hij zei direct ‘die worstelende mannen doen me denken aan het Britse parlement, tijdens de discussies over de BREXIT’.

  • Wat/wie zie jij in dit werk van Susanna?

Ga met je muis over de afbeelding voor vraag 4! 

Extra :)

 

Kijk ook eens naar deze animatie-video van Susanna! Wat voegt het geluid toe aan het beeld?

bottom of page